De ce să fii technical writer

Orice meserie se poate învăța dacă depui efortul, dar dacă te regăsești în lista de mai jos o să îți fie mult mai ușor ca technical writer.

 • Ai talent la scris și la editat.
  Prima parte era evidentă, a doua mai puțin… și eu aș zice că talentul la editat e chiar mai important decât talentul la scris. Dacă poți să compui un text care explică un proces sau un concept, după care să îl reformulezi până nu mai are urmă de ambiguitate sau vreun cuvânt inutil, atunci e posibil să îți fi găsit meseria ideală.
 • Știi foarte bine o limbă străină (in general engleza, dar ocazional mai apar și joburi pe germană, franceză sau română).
  Aici e clar – dacă scrii la fel de bine ca un nativ, deja ești mai bine poziționat decât 90% din candidați.
 • Știi gramatică (și te și interesează să scrii corect gramatical).
  Mai exact, e important să înțelegi logica gramaticii și să poți urma un ghid de stil, chiar dacă nu îți mai amintești ce înseamnă o apoziție. Nici măcar nu e neapărată nevoie sa știi la perfecție gramatica limbii străine în care scrii – majoritatea conceptelor sunt aplicabile (aproape) universal.
 • Ești atent/ă la detalii.
  Da, asta e un clișeu și apare în atât de multe anunțuri de joburi, dar in cazul asta e chiar important. In documentația tehnică toate mărunțișurile contează, de la descrierea celei mai mici bife până la aranjarea documentului în pagină și spațierea dintre rânduri. Un manual nu va arăta niciodată profesionist dacă e scris pe fugă.
  P.S. Să nu ai niciodată încredere în ce primești de la alte echipe. Pe ei mai mult ca sigur nu îi interesează dacă fereastra aia se numește Rules sau Rule, dar ție își pasă.
 • Poți să comunici eficient cu oricine.
  Nu întâmplător oamenii care fac jobul sunt cunoscuți și sub numele de technical communicators. Rolul tău e să obții niște informații și pentru asta trebuie să știi cum să abordezi oamenii. Dacă apari neanunțat la biroul colegului super-ocupat, e foarte posibil să nici nu afli ce te interesează, și să și pici pe ultima poziție în lista lui de priorități. Pe de altă parte, dacă ai nevoie de un demo live și colega îți propune să te limitezi la două propoziții într-un mail… aici trebuie să se vadă puterea ta de convingere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *