RoboHelp: Cum să faci modificări bulk în SSL-uri

Interfața din RoboHelp este destul de intuitivă, iar o dată ce ai înțeles ce face fiecare opțiune nu e greu să generezi un sistem de online help. Dar ce te faci dacă trebuie să faci multe schimbări – cum ar fi, de exemplu, să modifici o setare in WebHelp pentru 40 de module? Opțiunea „simplă” este să deschizi fiecare modul, să dai dublu-click pe SSL, să navighezi la pagina corespunzătoare din wizard, să faci modificarea, să salvezi, să deschizi următorul modul… și tot așa de 40 de ori. Opțiunea mai inteligentă e să îți dai seama că (așa ca mai toate fișierele din RoboHelp) SSL-ul este un XML relativ ușor de manipulat.

Metoda de mai jos se poate aplica pentru orice setare din GUI (și chiar pentru unele care nu sunt vizibile). În exemplul următor, voi presupune că am mai multe module, cu cel puțin un SSL deja definit în fiecare, și încerc să dezactivez Mark of the Web în toate.

Pe scurt, o să compar versiunea de XML cu Mark of the Web activat cu versiunea de XML cu Mark of the Web dezactivat și apoi o să rulez un search & replace ca să fac modificarea în toate modulele.

 1. Din folderul-sursă al unuia dintre proiectele RoboHelp, deschide fișierul <nume_SSL>.ssl într-un editor text (eu folosesc Notepad++). O să obții ceva de genul ăsta:
  ssl_xml_before
 2. Deschide un document/tab gol și copiază tot conținutul fișierului în el. Faci asta pentru că pașii următori vor modifica XML-ul inițial, și îți trebuie ambele variante ca să putem face comparația.
 3. În RoboHelp, deschide proiectul respectiv și fă dublu-click pe același SSL pe care l-ai deschis la pasul 1.
  rh_motw_on
 4. Modifică opțiunile după cum vrei – în cazul meu, am debifat Mark of the Web. (Poți să modifici și mai multe opțiuni în același timp, dar riști să te încurci, deci e mai sigur să le iei una câte una.)
 5. Salvează SSL-ul. XML-ul de la pasul 1 se modifică imediat și acum ai două variante ale aceluiași fișier – before și after.
 6. Identifică rândul care s-a modificat. În Notepad++ eu folosesc un plugin numit Compare. Dacă selectez Plugins > Compare > Compare, Notepad++ compară ultimele două fișiere deschise și subliniază modificările.
  Atenție totuși, pentru că (din motive care îmi scapă) unele rânduri sunt rearanjate în momentul în care se salvează SSL-ul, așa că vor apărea multe modificări care de fapt sunt complet irelevante pentru ce încercăm noi să facem. În orice caz, fișierele nu sunt prea mari și rândul cu valoarea schimbată e ușor de găsit ochiometric, pur și simplu scrollând.
  ssl_xml_diff
  După cum se vede, <element name=”m_bSupportMOTW” value=”1″ /> din fișierul inițial înseamnă că Mark of the Web e activat, iar <element name=”m_bSupportMOTW” value=”o” /> înseamnă că nu.
 7. Înlocuiește rândul vechi cu rândul nou în toate SSL-urile care te interesează. În Notepad++, asta poate să arate cam așa:
  ssl_search_replace
  …ceea ce se traduce prin:

  • Înlocuiește <element name=”m_bSupportMOTW” value=”1″ /> cu <element name=”m_bSupportMOTW” value=”o” /> 
  • …în toate fișierele care se numesc WebHelp.ssl
  • …care se găsesc in D:\technical_documentation sau un subfolder al lui.

Tada! Totul a durat 5 minute în total, și mai departe poți folosi un script ca să îți regenerezi rapid întregul help cu noua opțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *