RoboHelp: Optimizare pentru search

Premisa

Avem un sistem de online help destul de mare – aproximativ 6000 de topicuri în 40 de module separate – generat din RoboHelp, în format WebHelp, și livrat atât pe un site, cât și ca MSI.

Problema

Searchul durează prea mult – 25-30 secunde de pe server. Dacă helpul e instalat local, searchul e mult mai rapid, dar majoritatea clienților folosesc site-ul.

Motivele

După câteva runde de teste și multe căutări pe Google, am ajuns la concluzia că cea mai mare parte a vinei o poartă searchul din RoboHelp (dar niște îmbunătățiri la nivel de structură a helpului nu ar strica nici ele).

Soluțiile

Cum modificările la nivel de conținut al helpului sunt mai greu de pus in practică pe termen scurt, am început să testez diverse opțiuni de a face searchul mai eficient.

Încercarea 1: Fără căutări in PDF si Word.

Pentru că fiecare modul are o versiune PDF care conține fix același lucru ca online help-ul, mai întâi am exclus toate documentele de genul asta din căutări.

optimize_search_exclude

Rezultat: nici o îmbunătățire de performanță. (Dar cred ca oricum a fost o idee bună, pentru că măcar nu va mai apărea conținut duplicat în căutări.)

Încercarea 2: Căutare implicită cu toți termenii

Pentru că in RoboHelp 2015 există o opțiune nouă în acest sens, am setat ca toate modulele să aibă căutarea cu „AND” activată by default.

optimize_search_and

Rezultat: nici o îmbunătățire de performanță (dar nici nu mă așteptam). Nu știu de ce a trebuit să așteptăm atâția ani pentru o setare la mintea cocoșului, dar bine că a apărut. Acum searchul ar trebui să funcționeze așa cum probabil își imagina toată lumea ca merge deja.

Încercarea 3: Optimizare pentru LAN

Da, nu e prea intuitiv, totuși noi publicăm pe internet. Well, se pare că opțiunea și-a păstrat denumirea din negurile dial-up-ului.

Niște background întâi: pentru căutare, RoboHelp generează niște fișiere (cu nume de forma package_n_xml.js) în folderul whxdata. La fiecare search e încărcat fiecare fișier de genul ăsta… și cu cât mai multe fișiere, cu atât mai multe requesturi către server și cu atât mai lent va merge totul. Aici intervine opțiunea noastră: când outputul este optimizat pentru internet, sunt generate multe fișiere package mici (pentru că, pe vremuri, asta ar fi fost mai eficient, bănuiesc); când outputul este optimizat pentru o rețea locală, sunt generate mai puține fișiere package mai mari.

optimize_lan

Așa că… am început să fac comparații, după ce am generat întreg sistemul de help cu fiecare dintre opțiuni:.

 • O căutare in Windows pe stringul package*.js, în tot sistemul de help: varianta optimizată pentru LAN are de 6 ori mai puține fișiere package.
  optimize_compare_package
 • O comparație la nivel de merged project: varianta optimizată pentru LAN are de 6 ori mai puține fișiere in folderul whxdata și în loc de 41 de package-uri am obținut 2.
  optimize_compare_folder
 • O comparație în Chrome Developer Tools: în varianta optimizată pentru LAN se trimit 190 de requesturi, față de 275 în varianta optimizată pentru internet.
  requests_optimize_compare

Întrebările (la care nu am încă răspunsuri clare):

 • De ce nu se trimit de 6 ori mai puține requesturi? După o analiză sumară în Developer Tools, deduc că pentru fiecare modul par să se trimită minim 5 requesturi: packageindex_xml.js, package_0_xml.js, synonym_xml.js, topictableindex_xml.js și topictable_0_xml.js, deci de la un punct încolo singura modalitate de îmbunătățire a performanței e scăderea numărului total de module.
 • De ce în cazul optimizat pentru LAN se descarcă de 5 ori mai multe date decât în cealaltă variantă, mai ales având în vedere că se fac mai puține requesturi?

Rezultat: o îmbunătățire aproape insesizabilă de performanță, mult mai puțin decât speram.

Concluzia finală

După o lună de teste, știu mult mai multe despre searchul RoboHelpului… și am reușit să optimizez căutarea cu 5 secunde (în zilele în care zbârnâie internetul).

Ce urmează?

Două chestii:

 • Consolidare de module – mai puține module, mai puține fișiere, mai puține requesturi, search mai rapid.
 • Implementarea unui search extern – Google custom search sau Zoom Search.

One thought on “RoboHelp: Optimizare pentru search

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *